LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse au distrus un baraj la vest de Avdiivka pe 25 mai. BBC a stabilit numele a 24.005 de militari ruși care au murit în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse au distrus un baraj la vest de Avdiivka pe 25 mai. BBC a stabilit numele a 24.005 de militari ruși care au murit în Ucraina

BBC a estimat că cel puțin 48.000 de militari ruși ar fi putut muri în război și că Rusia ar fi putut suferi peste 216.000 de victime în total.

Imagini din Avdiivka. Foto: Profimedia

UPDATE 06.31 Surse ucrainene susțin că forțele Wagner sunt încă prezente în Bakhmut și că ritmul operațiunilor ofensive rusești în jurul orașului continuă să scadă. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că unitățile obișnuite rusești au înlocuit unitățile Wagner din suburbiile orașului Bakhmut, probabil referindu-se la zonele de pe flancuri din jurul lui Bakhmut. Malyar a susținut că forțele ucrainene controlează încă poziții la periferia de sud-vest a orașului și că forțele Wagner sunt încă prezente în orașul Bakhmut însuși. Surse ucrainene continuă să raporteze că ritmul operațiunilor ofensive rusești în jurul Bakhmut a scăzut de la pretinsa capturare rusă a orașului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Bakhmut și în direcția Predtechine (la 15 km sud-vest de Bakhmut) pe 26 mai.

UPDATE 06.12 Contraatacurile ucrainene limitate și reușite pe flancurile lui Bakhmut ar putea complica operațiunile rusești din Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri cu succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Un proeminent blogger a susținut că în apropiere de Orikhovo-Vasylivka contraatacurile ucrainene au făcut ca elemente ale companiei militare private (PMC) „Veterany” să se retragă până la un kilometru față de pozițiile lor anterior deținute în zonă. Bloggerii au susținut că forțele ucrainene au capturat poziții înalte de-a lungul autostrăzii E40 (Bahmut spre Slovyansk) lângă Orikhovo-Vasylivka și că luptele sunt în desfășurare în zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au înaintat spre Klișchiivka și au traversat canalul Siverskyi Doneț, amenințănd posibil să încercuiască așezarea și să forțeze forțele ruse să se retragă spre est. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 și 25 mai indică totuși că forțele ruse au recăpătat probabil poziții limitate la vest de Klișchiivka. ISW a evaluat anterior că forțele ruse ar putea lupta în defensivă în zona de unde forțele Wagner se retrag din Bakhmut, iar contraatacuri limitate și localizate de succes ucrainene le vor complica probabil capacitatea de a face acest lucru. Scăderea ritmului operațiunilor ofensive rusești în zona Bakhmut și operațiunea defensivă în desfășurare raportată este probabil să ofere și mai mult forțelor ucrainene din zonă inițiativa de a lansa o nouă fază de operațiuni în jurul orașului, dacă doresc acest lucru.

image

UPDATE 05.36 Forțele ruse au efectuat o lovitură de mare amploare cu rachete și drone în Ucraina în 25 și 26 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat zece rachete de croazieră aeriene Kh-101/555 în regiunile Kiev și Dnipropetrovsk și au lansat opt rachete ghidate antiaeriene S-300/400 către orașul Dnipro. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 31 de drone Shahed-131/136 din direcțiile de sud și nord în noaptea de 25 spre 26 mai. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au distrus toate cele zece rachete Kh-101/555 și 23 de drone Shahed. -131/136 drone. Șeful administrației militare a regiunii Kiev, Ruslan Kravchenko, a declarat că forțele ruse au efectuat 13 atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev de la începutul lunii mai. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit un spital civil și clădiri rezidențiale din Dnipro din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 05.09 Probabil că Kremlinul își reînvie campania de informare pentru a constrânge Occidentul să forțeze Ucraina să accepte concesii și să negocieze în condiții favorabile Rusiei. Kremlinul a susținut pe 26 mai că președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat „deschiderea părții ruse la dialog pe calea politică și diplomatică, care este încă blocată de Kiev și sponsorii săi occidentali”, într-un apel telefonic cu președintele brazilian Luiz Ignacio Lula da. Silva. Declarația lui Putin nu indică faptul că Rusia este interesată să continue negocierile cu Ucraina, iar Kremlinul nu a stabilit niciun temei serios pentru negocieri și nici nu a abandonat obiectivele maximaliste de a forța guvernul ucrainean să capituleze. Kremlinul încearcă probabil să-și intensifice afirmațiile false cu privire la disponibilitatea sa de a negocia cu Ucraina pe fondul sosirii Reprezentantului Special chinez pentru Afaceri Eurasiatice, Li Hui la Moscova, pe 26 mai, pentru a discuta despre o înțelegere negociată a războiului Rusiei din Ucraina. Wall Street Journal ( WSJ ) a raportat că Li a cerut anterior oficialilor europeni, în timpul vizitei sale în statele europene din ultima săptămână să pună capăt conflictului din Ucraina înainte ca acesta să escaladeze. The WSJ a mai raportat că un diplomat (probabil european, dar nespecificat) care a vorbit cu Li a explicat că înghețarea conflictului nu este benefică pentru interesele internaționale și că Europa nu își va retrage sprijinul pentru Ucraina. WSJ a mai raportat că un alt diplomat (probabil european, dar nespecificat) a susținut că principalele interese ale Chinei sunt asigurarea victoriei Rusiei și asigurarea faptului că Rusia nu folosește arme nucleare. Interacțiunea susținută indică probabil că China ar putea încerca să împingă Occidentul să influențeze Ucraina să accepte o încetare a focului. Kremlinul își amplifică probabil falsele interese în negocieri înainte de planificarea contraofensivei ucrainene pentru a descuraja continuarea ajutorului occidental către Ucraina. ISW a raportat anterior despre operațiunile de informare ale negocierilor de pace ale Rusiei pentru a descuraja sprijinul occidental pentru Ucraina.

UPDATE 04.33 Grupul Wagner a schimbat 106 prizonieri de război ucraineni (POW) cu un număr nespecificat de prizonieri de război ruși pe 25 mai, sugerând că Wagner ar fi putut să fi efectuat schimbul independent de Ministerul rus al Apărării (MOD). Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a publicat imagini pe 25 mai în care forțele Wagner desfășoară schimburi de prizonieri de război ucraineni și prizonieri de război ruși. Imagini separate geolocalizate publicate pe 25 mai indică faptul că schimbul a avut loc lângă Bakhmut. Surse ucrainene au raportat pe 25 mai că Ucraina a primit în schimb 98 de soldați și opt ofițeri. Sursele ruse nu au precizat numărul personalului rus întors, dar au susținut că unii provin din Brigada 155 de infanterie navală a Flotei Pacificului și formațiuni nespecificate cecene Akhmat. ISW a raportat anterior că Wagner ar fi efectuat un schimb de prizonieri fără implicarea Ministerului Rusiei.

UPDATE 04.07 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 26 mai. Imaginile geolocalizate publicate pe 25 mai indică faptul că forțele ruse au făcut probabil progrese marginale la nord de Novoselivske (16 km nord-vest de Svatove). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masiutivka, regiunea Harkov (la 13 km nord-est de Kupyansk) și Bilohorivka, regiunea Luhansk (12 km sud de Kreminna) pe 26 mai. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ruse încearcă să captureze poziții în direcția Kupiansk pentru a lansa viitoare operațiuni ofensive. Malyar a mai declarat că forțele ruse au efectuat o pauză tactică de 24 de ore în zona Kreminna. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul malului de est al râului Jerebets în zona Kreminna și la sud de Kreminna în zona pădurii Serebrianska.

image

UPDATE 03.49 Șeful administrației militare ucrainene Severodonețk, Oleksandr Stryuk, a declarat că forțele ruse mențin încă o prezență militară mare în zona Severodonețk. Stryuk a adăugat că forțele ruse nu își mută unitățile din regiunea Lugansk pentru a întări granița internațională ruso-ucraineană în urma raidului rus pro-ucrainean asupra regiunii Belgorod.

UPDATE 03.25 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk pe 26 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Krasnohorivka (nu este clar dacă Krasnohorivka la nord sau sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri asupra apărării ucrainiene la sud-vest către Avdiivka și lângă Novokalynove (12 km nord-vest de Avdiivka). Serviciul Grăniceri din Ucraina a raportat că forțele ruse au folosit arme chimice în zona Avdiivka, dar nu au precizat ce fel.

image

UPDATE 03.10 Forțele ruse au distrus un baraj la vest de Avdiivka pe 25 mai. Imaginile geolocalizate publicate pe 25 mai arată că o lovitură rusă a distrus barajul lacului de acumulare Karlivskyi de lângă Karlivka (19 km vest de Avdiivka), provocând inundații în aval. [39] Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lovit barajul cu o rachetă S-300. [40] Șeful administrației militare ucrainene Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că distrugerea barajului amenință cu inundații zonele de lângă Halytsynivka (22 km vest de Avdiivka) și Jelanne (24 km nord-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au folosit un drum peste baraj pentru a asigura logistica către Pisky (9 km sud-vest de Avdiivka) și că inundațiile ulterioare ar putea afecta Kurakhove (38 km sud-vest de Avdiivka) și Krasnohorivka (22 km sud-vest de Avdiivka), perturbând și mai mult logistica ucraineană în zona. Un proeminent blogger rus a susținut că inundațiile nu vor cauza totuși daune critice logisticii ucrainene. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk pe 26 mai.

UPDATE 02.45 Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene din sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au lansat trei KAB-500 (o variantă FAB-500) în raionul Beryslav din regiunea Herson. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au vizat raionul Polohivskyi din regiunea Zaporijia cu bombe FAB-250/500.

image

UPDATE 02.07 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit Berdyansk și Melitopol ocupate de ruși în regiunea Zaporijia pe 25 și 26 mai. O imagine geolocalizată publicată pe 25 mai arată consecințele unei lovituri nespecificate asupra Berdiansk. Oficialii ucraineni au raportat șase explozii la echipamente de luptă și depozite de combustibil din Berdiansk. Surse ruse au susținut, de asemenea, că la Berdiansk au avut loc mai multe explozii, iar alții au susținut că forțele ucrainene au condus o lovitură. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au lovit Melitopolul pe 26 mai, dar nu a oferit dovada vizuală a acestei afirmații.

image

UPDATE 01.43 Oficialii ruși continuă să formeze noi formații de voluntari pentru a apăra regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovout, a anunțat că regiunea Kurst a recrutat 2.800 de voluntari pentru personalul formațiunilor armate locale. Starovout a reacționat la plângeriile unor bloggeri, care spunreau că oficialii ruși trebuie să furnizeze voluntarilor armele necesare pentru a apăra granițele Rusiei. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că milițiile populare din Belgorod apără în prezent punctele de trecere la frontieră alături de personalul Ministerului de Interne al Rusiei (MVD), fără arme. Un alt blogger afiliat la Kremlin a susținut că guvernatorul poate autoriza achiziționarea de muniție și armament și alte provizii pentru milițiile regionale și a susținut că guvernatorul regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov ar fi declarat că va fi închis dacă ar cheltui bugetul regiunii pentru muniție și armament pentru voluntari. Kremlinul ar putea ezita să autorizeze livrările de arme către formațiunile de voluntari de la graniță din preocuparea de a risipi armele pe care Rusia le-ar putea folosi în operațiunile de luptă din Ucraina.

UPDATE 01.17 Liderul cecen Ramzan Kadyrov a susținut că în prezent există peste 7.000 de luptători ceceni care operează în Ucraina la 26 mai. ISW a estimat anterior în mod incorect că în Ucraina, Kadyrov ar putea avea până la 25.000 de militari care servesc, pe baza afirmației sale inițiale că există șapte regimente și patru batalioane cecene care luptă în război (și indicând faptul că fie aceste formațiuni sunt sever sub puterea tipică a regimentelor și batalioanelor rusești, fie forțele cecene au format mai puține formațiuni decât pretindea Kadyrov anterior). Kadyrov a mai susținut anterior că Regimentul cu scop special „Sever Akhmat” avea 3.300 de personal. Kadyrov a mai declarat la 26 mai că peste 26.000 de ceceni au slujit în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, inclusiv 12.000 de voluntari. Kadyrov a adăugat că oficialii ceceni lucrează activ cu Ministerul Rusiei pentru a forma două regimente și au recrutat deja 2.400 de oameni pentru angajarea acestor unități.

UPDATE 00.51 Republica Bashkortostan ar fi format o altă unitate de voluntari și a dislocat două unități de voluntari într-o zonă nespecificată pentru coordonarea luptei. O filială rusă a Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) a raportat că Republica Bașkortostan a desfășurat batalionul de tancuri „Serghei Zorin” și bateria de artilerie antiaeriană „Sharif Suleimanov” pentru coordonarea luptei.

UPDATE 00.28 Serviciul rus al BBC a stabilit numele a 24.005 de militari ruși care au murit în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă. BBC a estimat că cel puțin 48.000 de militari ruși ar fi putut muri în război și că Rusia ar fi putut suferi peste 216.000 de victime în total.

UPDATE 00.14 Forțele ruse continuă să intimideze civilii din teritoriul ocupat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse din Novopetrykivka din regiunea Donețk au întreprins „măsuri de contra-sabotaj”, inclusiv percheziții în case private, confiscarea dispozitivelor mobile și furtul bunurilor rezidenților.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși de ocupație continuă încercările de a șterge moștenirea culturală ucraineană prin jefuirea artefactelor ucrainene. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că oficialii ruși au expus 120 de artefacte furate din rezervația istorică și arheologică „Kamyana Mohyla” (mormântul de piatră) din regiunea Zaporijia, în muzeul-rezervație din Crimeea „Khersones Tavriyskyi”. Centrul de rezistență ucrainean a remarcat că rușii fură picturi valoroase de la Muzeul de Artă Berdyansk. ISW a raportat anterior că forțele ruse au jefuit Muzeul de Artă Herson și filiala acestuia din Nova Kakhovka.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?